ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ

10:00 το πρωί της Πέμπτης περισσότεροι από 10.000συνταξιούχοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια ανεπανάληπτη σε μαζικότητα και αγωνιστικότητα πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου και στη πλατεία Συντάγματος.

diamarturia-sintaksiouxon

«Ψεύτες ψεύτες»                                                                                                                                                                          «Τα ελλείμματα σε όλα τα ταμεία, είναι οι παροχές στην πλουτοκρατία»                       «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Στην μεγαλειώδη πορεία των πολλών χιλιάδων συνταξιούχων, η οποία εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό συλλαλητήριο, δείχνοντας το δρόμο του γενικού λαϊκούξεσηκωμού για μια ριζοσπαστική αντιμνημονιακή ανατροπή στη χώρα.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ 

Μετά το τέλος της κινητοποίησης των συνταξιούχων ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε την εξής δήλωσηστους παρευρισκομένους δημοσιογράφους:

«Η ΛΑ.Ε. χαιρετίζει την σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία των συνταξιούχων και στηρίζει ολόψυχα τους αγώνες τους ενάντια στις παλιές και νέες μνημονιακές μειώσεις των συντάξεών τους.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα τρία μνημόνια, που ψήφισαν, εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν οδήγησαν τις συντάξεις στα τάρταρα και συνεχίζουν να οδηγούν τους συνταξιούχους στη φτώχια και στην απόλυτη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Οι συνταξιούχοι με την συνέχιση και κλιμάκωση των ενωτικών, μαζικών και μαχητικών αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους και με το συντονισμό τους με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες επιστήμονες και αγρότες, σε ένα παλλαϊκό μέτωπο ξεσηκωμού μπορούν να ανατρέψουν και θα ανατρέψουν τις συνταξιοκτόνες μνημονιακές πολιτικές και όσους τις εφαρμόζουν ή τις στηρίζουν».

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ

Μεγάλες μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 53% φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους την ώρα που στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ συσσωρεύονται χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης που διεκπεραιώνονται με καθυστερήσεις που ξεκινούν από έναν χρόνο και ξεπερνούν ακόμα και τα τρία.

Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ είναι 61.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν ενώ σε όλα τα ταμεία είναι στην… αναμονή 120.000 συνταξιούχοι για την κύρια σύνταξη και 125.000 για επικουρικές. Το ποσό που απαιτείται έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ. Όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Ιούλιο του 2015 ως το Μάιο του 2016 δεν παίρνουν ούτε την παλιά κατώτατη, αλλά ούτε και τη βασική σύνταξη του νέου συστήματος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δοθεί συντάξεις χηρείας που είναι μόλις 150 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Την ίδια ώρα 250.000 δικαιούχοι επικουρικών ήρθαν αντιμέτωποι χθες και με την παρακράτηση των αναδρομικών, καθώς οι μειώσεις έχουν ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) Γιώργος Κυριακόπουλος, από το βήμα του 24ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε ένα σύστημα αμφίβολης κοινωνικής αποτελεσματικότητας, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε σημαντική μείωση τις νέες συντάξεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις συντάξεις χηρείας, μετατρέπει την παροχή σε… φιλοδώρημα της τάξεως των 150 ευρώ…

Ειδικά για τις μειώσεις συντάξεων, ο κ. Κυριακόπουλος παρουσίασε παραδείγματα που αφορούν νέες συντάξεις. Η βασική αλλαγή που οδηγεί και σε σημαντικές απώλειες τους νέους συνταξιούχους, έρχεται με βάση τον νόμο 4387/2016. Είναι ενδεικτικό ότι με αποδοχές 1.500 ευρώ στα 30 χρόνια, ένας νέος συνταξιούχος δικαιούται σύνταξη 780 ευρώ, ενώ με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού η σύνταξή του θα ήταν 870 ευρώ.

Ο νόμος Κατρούγκαλου αλλάζει και τον υπολογισμό των συντάξεων και προβλέπει ποσό εθνικής και ανταποδοτικής ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές. Οι αναπροσαρμογές όμως αυτές φέρνουν νέες μειώσεις. Για παράδειγμα εργαζόμενος με 1.500 στα 30 έτη ασφάλισης η σύνταξη θα υπολογιστεί στα 780 ευρώ και όχι στα 870 όπως πριν, ενώ για 35 έτη ασφάλισης θα είναι στα 895 ευρώ, αντί για 1.070, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή για έναν συνταξιούχο με 40 έτη ασφάλισης που θα πάρει τελικά στο χέρι 1.026 ευρώ αντί για 1.260 ευρώ.

---000_sintaksiouxoi02

---000_sintaksiouxoi03

---000_sintaksiouxoi05

---000_sintaksiouxoi06

---000_sintaksiouxoi07

---000_sintaksiouxoi04

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s